Tak til DR for at sætte spot på stærke hænder og hoveder

Uddannelse og kompetencer

Tak til DR for at sætte spot på stærke hænder og hoveder

Artikel

Ti af landets dygtigste håndværkere konkurrerer i et nyt tv-program, der bliver sendt primetime på DR1. Det giver tiltrængt synlighed til faglærte og praktikere.

En kvindelig lastvognsmekaniker. En møbelsnedker. Og en bagagemand, der dagligt flytter op til fem tons kufferter i lufthavnen. Det er nogle af heltene i den spritnye serie ”Danmarks stærkeste hænder”.

Hver torsdag klokken 20 kan seere følge med på flow-tv, når deltagerne i bedste sendetid dyster med og mod hinanden. Samtidig har programmet fået en prominent placering i kanalens app.

Håndværk kræver et godt hoved

Efterhånden som udsendelserne ruller over skærmen bliver det tydeligt, at vejen til sejr handler om mere end muskler og stærke hænder. Evnen til at samarbejde, læse tekniske tegninger og lægge en taktik viser sig nemlig at være lige så afgørende.

Derfor understreger konceptet på smukkeste vis, at håndværkere både skal have hænder og hoved skruet godt på.

DR skal have stor ros for at dreje deres store spotlight over på netop de praktikere, der ellers ikke vælter sig i sendetid. De har endda valgt kvindelige rollemodeller fra traditionelle mandefag.

Underholdning på linje med fondant og foxtrot

Et blik på seertallene viser, at første afsnit af kappestriden havde godt tag i danskerne.

Ifølge analyseinstituttet Nielsen fulgte 390.000 seere med i første program. Det gav ”Danmarks stærkeste hænder” en tiendeplads målt på seertal. Til sammenligning havde første del af Vild med dans’ Knæk cancer-show 653.000 seere, mens Den store bagedyst indtog en fjerdeplads med 629.000 seere.

Folketingsvalget og EM i Håndbold så ud til at presse seertallet på afsnit to. Men lad os håbe, at konceptet fortsætter med at tiltrække seere. For hvert eneste af de fem gange 58 minutter er med til at skabe endnu mere viden om og respekt for de faglærte uddannelser.

Opmærksomheden falder på et tørt sted

Faglærte er nogle af samfundets helte. Og i en tid, hvor virksomhederne gisper efter arbejdskraft, falder den slags ”heltedyrkelse” på et meget tørt sted.

Allerede i dag mangler vi tusindvis af faglærte. Mange virksomheder må helt opgive at rekruttere faglærte til deres ledige jobs. Det betyder, at de mister ordrer. Og der er desværre ikke udsigt til, at det bliver bedre i fremtiden, medmindre mulighederne i en faglært uddannelse kommer helt frem i rampelyset – og søgningen til erhvervsuddannelserne stiger.

Skal vi have faglærte til eksempelvis byggeri, produktion og den grønne omstilling, skal flere unge ind på erhvervsskolerne.

Fakta om programmet

Faget skifter for hver udsendelse. Først prøvede de kræfter med murerfaget. I anden runde fik de testet evnerne som tømrere. 

Deltagerne konkurrer i individuelle konkurrencer om en præmie på 50.000 kroner. Derudover bliver de delt i to hold, der dyster om 50.000 kr. til deling.

I første program er der ti deltagere. Taberne af de individuelle konkurrencer er kun med i holdkonkurrencerne og misser muligheden for at vinde de 50.000 kroner.

Kilde: Danmarks Radio

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER