Myter om seniorer på arbejdsmarkedet

Beskæftigelse

Myter om seniorer på arbejdsmarkedet

Debatindlæg

I Danmark er vi ikke utroligt dårlige til at holde seniorer i job. Virksomhederne vil gerne have dem - og seniorerne tager også allerede i dag stor del i arbejdsmarkedet.

Nick Zimmermann (DF) fremførte her i avisen den 10. maj en række forkerte påstande om seniorer og deres muligheder på arbejdsmarkedet. Ved læsningen af indlægget kunne man få det indtryk, at vi i Danmark har et arbejdsmarked, hvor der slet ikke er plads til seniorer. Det er langt fra tilfældet.

Seniorerne er de seneste år braget ind på arbejdsmarkedet, og der er i løbet af de seneste 10 år kommet 136.000 flere lønmodtagere over 60 år i arbejde. Faktisk har der aldrig været så mange seniorer på det danske arbejdsmarked som nu. Ledigheden er 2,8 procent og dermed lige så lav som for befolkningen generelt. En analyse fra Rockwoolfondens Forskningsenhed har også vist, at de ældre klarer sig bedre på arbejdsmarkedet end tidligere. De bliver længere tid på arbejdsmarkedet og arbejder flere timer til en højere løn. Der er dermed intet, som tyder på, at virksomhederne skulle have et ønske om at fravælge seniorerne. Tværtimod.

Nick Zimmermann foreslår blandt andet også, at seniorer fem år inden pensionsalderen skal have ret til en arbejdsuge på fire dage. I Danmark har vi tradition for, at arbejdstid aftales i overenskomsterne imellem arbejdsmarkedets parter. Noget som Dansk Folkeparti ikke undlod at gøre opmærksom på i debatten om afskaffelsen af store bededag som helligdag. Det burde partiet også have tænkt på i forbindelse med disse forslag.

Det rekordstore antal seniorer på arbejdsmarkedet i dag skyldes blandt andet nødvendige og rettidige politiske reformer af efterløn og folkepensionsalderen. Nick Zimmermann foreslår i den forbindelse, at vi skal sætte et loft over pensionsalderen på 70 år. Men den løbende stigning i folkepensionsalderen, i takt med at vi lever længere, er en afgørende forudsætning for, at kommende generationer af danskere har råd til velfærdssamfundet.

Det giver mulighed for at prioritere investeringer i eksempelvis klima og forsvar, samtidig med vi kan finde pengene til, at vi får flere og flere plejekrævende ældre over 80 år og flere børn og unge, der har brug for institutioner og skoler. Et loft over pensionsalderen på 70 år er dermed et dybt uansvarligt forslag, som vil parkere en meget stor regning på de danske børneværelser.

Bragt i Avisen Danmark den 13. april 2023.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE