Manglen på arbejdskraft tager til

Nye tal viser, at virksomhederne i både bygge- og anlægssektoren og servicesektoren melder om stigende mangel på arbejdskraft. Nyt udspil fra regeringen vil modvirke flaskehalse på arbejdsmarkedet. Der er behov for yderligere tiltag, så Danmark kan tiltrække den kvalificerede udenlandske arbejdskraft.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres konjunkturbarometer for maj måned. Barometeret viser, i hvor høj grad danske virksomheder må begrænse produktionen, fordi de ikke har adgang til kvalificeret arbejdskraft.

  • 26 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen (vægtet efter beskæftigelse) må begrænse deres produktion på grund af mangel på arbejdskraft. Det er en stigning på 7 procentpoint ift. samme måned sidste år.
  • 14 procent af virksomhederne i servicebranchen må begrænse deres produktion på grund af mangel på arbejdskraft. Det er en stigning på 2 procentpoint ift. samme måned sidste år.
  • I enkelte underbrancher er niveauet nu særligt højt. Blandt murere er andelen af virksomheder, der må begrænse produktionen, steget fra 10 til 32 procent. I restaurationsbranchen er andelen steget fra 7 til 19 procent.

Chefkonsulent Jens Troldborg:

”De nye tal viser, hvad der sker, hvis der ikke gøres nok for at afhjælpe manglen på arbejdskraft. Derfor var det også rigtig godt nyt, da regeringen i går lancerede en række forslag, der skal give mere kvalificeret arbejdskraft.

Der er gang i opsvinget, og der bliver behov for flere tiltag i den kommende tid. Med en stigende mangel på arbejdskraft må vi ikke lægge reformviljen på hylden.

Det næste skridt må være at nedbryde den mur, der adskiller virksomhederne fra de kvalificerede udenlandske medarbejdere. Dygtige udenlandske medarbejdere holder hånden under det nuværende opsving. Vi får brug for flere, ikke færre, udenlandske medarbejdere i fremtiden.”

Arbejdsmarked
30. maj 2018
KONTAKT
Chefkonsulent
Jens Troldborg
33 38 94 30
jet@da.dk