Vi er rykket tættere på en overophedning

Vismændene har ændret deres vurdering af, hvor tæt det danske arbejdsmarked er på at udnytte ressourcerne fuldt ud. Det understreger vigtigheden af reformer, mener DA.

Vismandsrapporten, der i dag bliver fremlagt af Det Økonomiske Råd, indeholder en gennemgang af de aktuelle økonomiske udsigter for Danmark.

Vismændene forventer blandt andet:

  • Kraftig beskæftigelsesfremgang frem mod 2025 på 230.000 personer.
  • Vækst i BNP på ca. 2 pct. årligt fra 2017.
  • Den faktiske arbejdsstyrke er aktuelt omkring 30.000 personer lavere end den strukturelle arbejdsstyrke.

Adm. direktør Jacob Holbraad:

”Vismændene forventer en kraftig stigning i den danske beskæftigelse frem mod 2025. Det er bestemt glædeligt.

Men jeg er bekymret for, om den prognose kommer til at holde.

Vismændene har ændret deres vurdering og mener nu, at vi er langt tættere på arbejdsmarkedets kapacitetsgrænse, end de tidligere har antaget. Hvis vi når den grænse, bliver det endnu sværere for virksomhederne at få den rette kvalificerede arbejdskraft, end det allerede er i dag.

Derfor savner jeg i høj grad nogle konkrete forslag fra vismændene til, hvordan vi undgår den situation.

Allerede nu ser vi virksomheder, der må takke nej til nye ordrer, fordi de ikke kan skaffe de rette medarbejdere. Og vi ved fra tidligere erfaringer, at mangel på arbejdskraft kan brede sig meget hurtigt.

Derfor er det ærgerligt, at vismændene ikke forholder sig til f.eks., hvordan vi øger tilgangen af udenlandsk arbejdskraft eller f.eks., hvordan vi flytter flere fra offentlig forsørgelse over i arbejdsstyrken.

Som det fremgår af rapporten, har især tilbagetrækningsreformen øget arbejdsstyrken. Vi skal videre af den vej, for reformer virker. Her vil det f.eks. være meget relevant at se på lediges rådighed.

Vismændenes analyser viser, at det har betydelige konsekvenser for dansk økonomi, hvis presset på kapaciteten viser sig at være større, end vurderet i prognosen. Også derfor bør regeringen i dens kommende 2025-plan tage vismændenes vurdering til efterretning og gennemføre reformer på arbejdsmarkedet. Dem er der kritisk behov for.”

Arbejdsmarked
31. maj 2016
KONTAKT
Adm. direktør
Jacob Holbraad
33 38 93 00
jah@da.dk
LINKS
Dansk Økonomi, forår 2016