Manglende reformer giver lønstigninger

Vismændene mener, at konkurrenceevnen er truet af, at reformeringen af arbejdsmarkedet er gået i stå.

Det Økonomiske Råd har i dag drøftet oplægget fra formandskabet, også kaldet Vismændene. Oplægget for dette efterår handler i høj grad om skattepolitik og behovet for at det bedre kan betale sig at arbejde.

Vismændene pointerer, at situationen med negativ vækst og stigende ledighed på ingen måde fjerner behovet for at sikre et større arbejdsudbud.

Manglende reformer på arbejdsmarkedet koster virksomhederne konkurrenceevne og dermed arbejdspladser og velfærd for hele det danske samfund.

Adm. dir. Jørn Neergaard Larsen:

“Vismandsrapporten kredser om temaet: Det skal kunne betale sig at arbejde. Det er et ganske befriende enkelt budskab.

Vismændene konstaterer ikke overraskende, at samfundet ikke har løst den langsigtede udfordring med at skaffe tilstrækkelige kvalificeret arbejdskraft.

Men samtidig trækker vismændene frem, at også på kort sigt rammer de manglende reformer os. De betyder nemlig, at lønnen er steget mere i Danmark end i de lande vores virksomheder konkurrerer med. De manglende reformer koster os altså både i forhold til de langsigtede udfordringer, og i forhold til hvor meget den nuværende konjunkturafmatning vil ramme os. Det er betragtninger, som de partier, der satte reformprocessen i stå dette efterår, bør læse meget grundigt”.

Arbejdsmarked
24. november 2008